Tips and Tricks

Op deze pagina vindt u enkele handige weetjes en trukjes. Het is een verzameling uit de maandbladen van de Gezinsbond en eigen ervaringen. 

Zoals je wel weet durft het landchap van kinderverzorging wel eens veranderen. De artikels zijn dus enkel bedoeld als richtlijn. Ze zijn trouwens zeer subjectief. Het ene kind is het andere niet. Heb je ernstige problemen of vragen, aarzel dan niet om je kinderarts of huisarts te raadplegen. Deze mensen hebben jarenlange ervaring en medisch onderbouwde kennis van zaken.

Tip 1: Reflux

Je baby heeft last van reflux. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Heel veel baby's hebben last van reflux. Een lichte vorm van reflux is vaak makkelijk te verhelpen. Zet het bedje van je baby met een hellingsgraad. Hiervoor bestaan handige blokjes, te vinden in de meeste babywinkels. Let op! Leg de baby aan de voet van het bedje zodat het niet onder de lakens schuift. De professionele hellingsbedjes hebben zelf een indrukwekkende hellingsgraad van 45 graden. Neem hierbij de nodige veiligheidsvoorschiften in acht!

Je kan ook de voeding lichtjes dikken met indikkingsmiddel. Probeer de juiste dosis te vinden, want baby krijgen hier wel eens diarree van.

Brengen deze tips geen soelaas. Ga naar uw apotheker en vraag naar specifieke voeding om reflux te voorkomen. Voorbeeld : NAN sensitive, etc. Terug

Tip 2: Babyrelax

Wanneer een baby ongeveer zes weken oud is, krijgt hij interesse in zijn omgeving en begint hij rond te kijken. Hij vindt het fijn om af en toe eens een kwartiertje in zijn relax te zitten. Laat je baby er niet te lang in zitten en verleg hem regelmatig.

Schommelstoeltjes zijn de gepimpte versies van een relax. Handig als je ze in huis hebt maar overdrijf er ook niet mee. Sommige baby's zijn er niet zo dol op. Andere vinden het super.

Maak er nu al een goede gewoonte van om je baby in het stoeltje vast te riemen. Zelfs al kan hij nog niet zelfstandig bewegen. 

Verplicht jezelf om je baby in zijn relax op de grond te zetten van zodra je hem ook maar even uit het oog verliest. Op de grond zit hij immers veel veiliger. 

Er zijn ook leuke zitzakjes voor baby's.  Heel handige dingen.Terug

Tip 3: Veiligheidstips bij het slapen 

Om wiegendood te vermijden leg je de baby best op zijn rug.

Zuigelingen kunnen zich nog niet zelfstandig omdraaien als ze per ongeluk met hun mond en neusje in het kussen gedrukt liggen. Ze kunnen hierdoor verstikken. Gebruik daarom GEEN kussentje. Er bestaan speciale martasbeschermers die zorgen voor volgende vertilatie als de baby op zijn buikje terecht komt. Een niet al te dure aankoop die je alvast meer gerust kan stellen. 

Als je angst hebt voor wiegendood kan je in de winkel ook al verschillende alarmen aankopen. De ene al wat duurder als de andere. Voor ons was de luierklip de meest efficiente. Je klikt het alarm op de luier ter hoogte van de navel. De sensor voelt de buikbewegingen. Zodra de sensor niet meer registreert gaat het alarmpje aan. Geen paniek als het alarmpje afgaat. Door het lawaai en de trillingen die het dingetje maakt wordt de baby van zelf wakker.

Let erop dat je schat het niet te warm krijgt.

Gebruik een veilig bed of een veilige wieg en veilig bedmateriaal.

Geef een kind geen geneesmiddelen die inwerken op het slaap-en wekmechanisme.

ZORG VOOR RUST EN REGELMAAT.Terug

Tip 4: Bumbozitje 

Het Bumbozitje is een voorgevormd rubber zitje dat (heel) jonge kinderen toelaat om zonder hulp rechtop te zitten. Zo'n stoeltje is licht en vlot hanteerbaar en wordt daardoor vaak op onveilige plaatsen gezet: bv. bovznop tafel. 

Zet je baby er ook niet te lang in. Rechtzitten geeft druk op de wervel wat voor kleine baby niet aan te raden is.  

Het blijven handige stoeltjes maar gebruik ze verstandig. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken als je de schoentjes en het jasje aan doet van je kleine peuter (dreumes). Ze blijven zelden zitten wanneer jij het wil. Plaats ze in het stoeltje en alles verloopt des te vlotter.Terug

Tip 5: Reinigen en ontsmetten 

Gebruik overvloedig water, voldoende ontsmettingsmiddel en een schone poetsdoek. Tenminste 90% van de kiemen worden zo verwijderd .Terug

Tip 6: Buggytips

Als je de stoep afrijdt, kantel je het wagentje voorzichtig iets naar achter, zodat het alleen op de achterwieltjes steunt. Dan wordt de baby niet naar voren gekieperd.

Trek bij het oversteken het wagentje achter je aan in plaats van het voor je uit te duwen. Dan komt je hummeltje niet als eerste de straat op.

Achter een stilstaande wagen met een draaiende motor gaan staan is NOT DONE. Baby's zitten immers op de hoogte van de uitlaat.

Op de stoep rij je zo dicht mogelijk langs de huizen., dus zo ver mogelijk van passerende auto's.

Ook (winkel)deuren in- en uitgaan lukt makkelijker als je het wagentje achter je  aan trekt.

Sluit altijd de veiligheidsriempjes .

Geen zware tassen aan de handvaten: dan kan de wandelwagen achterover kantelen.

Laat je kindje nooit onbewaakt in zijn wagentje achter. Terug

Tip 7: Tandpasta 

Hoe hoger het fluorgehalte, hoe minder tandpasta ja mag gebruiken. Tot baby's eerste verjaardag kan je ook de tandenborstel in een fluoridemondspoelmiddel dompelen in de plaats van tandpasta te gebruiken.Terug

Tip 8:  Goede gewoonte rond eten

Zorg voor evenwichtige maaltijden en gezonde tussendoortjes.

Hou vaste eetmomenten in ere: ontbijt, tienuurtje, middagmaal, vieruurtje en avondmaal.

Geef zelf het goede voorbeeld: als jij tussendoor voortdurend loopt te knabbelen, doet je kroost dat natuurlijk ook.

Dwing je snoes niet  om zijn bordje leeg te eten. Zo leert hij zijn verzadigingsgevoel te negeren en meer te eten dan hij nodig heeft.

Gebruik het dessert en andere snoeperijen nooit als beloning of troost, want zo krijgt 'zoet' een positieve emotionele lading die het niet verdient. Wellicht ligt hierin de basis voor het gevoel van troost dat snoepen sommige mensen schenkt.

Geef groenten een positieve bijklank: ze zijn lekker én gezond.

Spijker je kroost niet vast aan tafel. Kinderen moeten geen hele dag voor hun bordje blijven zitten. Ook voor kleintjes die kunnen blijven eten, moet de maaltijd op een bepaald moment afgelopen  zijn. Maak in dat geval kleine  porties klaar , zodat daadwerkelijk "alles op" is en er niet langer om gezeurd kan worden. Terug